Explore our showcase of recently completed projects in various neighbourhoods across Toronto.

Avenue Road

Three week deadline to a new luxury space.

The project plan was to fully refresh the space and all finishes, remove and add walls to create new spaces—within a non–negotiable timeline of weeks.

Condominium board negotiations were protracted to ensure coordination between the Condo Board, Condo security, all the sub–trades and staff to meet the owner’s schedule.

The space was gutted and replaced with an open floor plan. After removal of all materials, the design work required a seamless tying–in of new walls, floor treatments and detailed trim finishes.

The completed project was delivered on schedule and within budget to the client’s full approval.

Berryman Street

A new home behind a heritage 1890’s facade in Yorkville.

The owners needed to maximize space within the zoning, Heritage Board, and Board of Variance restrictions. They wished to retain the best of the heritage design with all modern conveniences. An abundance of natural light with high ceilings and airy spaces were the owner’s concerns.

Approximately 400 square feet and the front facade of the building were retained. Extensive temporary structures were required during construction, and roughly, after demolition, 2,600 square feet of addition and 900 square feet of below grade basement were created for the finished project.

Construction challenges on this project included Heritage Board guidelines and approval, zero lot lines, neighbouring structure underpinning, and full depth excavations for below grade basement ceiling heights.

Enviro’Logic™ dictated we reclaim and reuse brick from the old existing foundation walls. They were later reused to clad the bench footings and as a feature wall in the new media room. Some of the old arch top windows were salvaged and displayed on the reclaimed brick wall. Waste was kept to a minimum and was separated at source for recycling.

Bishop Street

Yorkville Heritage⃛Designated row home completely gutted and renewed.

Working with Levitt Goodman Architects Limited and the homeowners we were involved from the design stage to value engineer and develop the construction budget. The project was completed on a fixed price contract basis.

The project objective was to create an expanded, playful space combining home and office. The Owner wanted to display artworks, have a library and improve the reach and quantity of natural lighting.

Structural work was required on the adjoining property as well as this home, which was coordinated and accomplished within challenging access and deadline constraints. Specific custom details undertaken included built in storage boxes, custom cabinetry, custom door design and fabrication.

Enviro–Logic™ played a roll when we worked out how to save most of the existing structure—resulting in substantial savings for the owner and less waste in the landfill. Original existing baseboards were uncovered in the course of construction and reconditioned. We upgraded the insulation and provided air sealing to the old crawl space.

Harbour Square

A new view of the lakefront.

This condo project with a lake view involved a complete gutting and refresh of the space.

The owner objectives were to create an open space for a contemporary feel, and to allow natural light to fill the interior.

After painstaking and detailed negotiation, the condominium board approved a new window opening in the balcony curtain wall facing the harbour and Toronto Island. The additional window offers the owner more light and eventually will provide increased value upon selling the unit.

Pre–planning budgeting and materials sourcing ensured the project was completed on time and on budget.

Enviro–Logic™ was used when the existing floor was retained and refinished, added natural light will reduce electrical power use and the paint used was low VOC.

Howland Avenue

The project is a 60 year old Toronto Annex area home.

The clients wanted a house that was spatially interesting as well as durable and fun for their 6 year old son. A bed–nook addition was literally pushed out the back of the house.

Working with Levitt Goodman Architects Limited and the homeowners we were involved from the design stage to value engineer and develop the construction budget. The project was completed on a fixed price contract basis.

We gutted this home down to the structure and rearranged much of that. By tilting the roof up on one side a continuous skylight all along the ridge was made possible. A bridge was created between the stairs and a slot in the 2nd floor allowing natural light to flow through to the ground floor.

Demanding structural modifications requiring extensive temporary structure included tilting one side of the roof up, cantilevering a bed loft off the 2nd floor, removing and rebuilding the entire rear wall and creating a slot in the floor.

During demolition some unexpected conditions and materials were found that put pressure on the budget but we were able to modify other aspects of the design and budget to offset this setback and continued to construct an excellent result.

From an Enviro–Logic™ point of view we successfully salvaged/reused almost all of the building’s structure, reused the rear brick, sorted and recycled much of the waste. Low VOC paint was used on the interior and renewable resource wood finishes were specified by the Architect.



Get the Enviro-Logic green construction process
MyHaven GreenVision Berryman project slideshow
MyHaven GreenVision Berryman project slideshow
MyHaven GreenVision Berryman project slideshow
MyHaven GreenVision Berryman project slideshow
MyHaven GreenVision Berryman project slideshow



Copyright 2005-2010, MyHaven Homes Ltd. | 60 Trench Street, Richmond Hill, Ontario L4C 3W5

Telephone: (905) 508-8075 Fax: (905) 508-9251